U bent niet de enige

ANGSTIGE PATIËNTEN

Ziet u erg op tegen de tandarts? U bent niet de enige. Het helpt misschien te weten dat u daarin niet alleen staat. Maar liefst 40% van alle Nederlanders hebben in meer- or mindere mate last van angstgevoelens voor een tandartsbehandeling.De meest gehoorde reden is de angst voor pijn. Maar het kan ook zijn ontstaan door eerdere vervelende ervaringen, verhalen van anderen of schaamte voor het gebit. Waar de angst ook vandaan komt, wij nemen deze angst serieus en zijn gewend om patiënten met angst te behandelen.

Stap voor stap is het mogelijk angst te verminderen

U WEET PRECIES WAT U TE WACHTEN STAAT


Vertrouwen daar begint het mee
Onze zorg en passie is een gezond en sterk gebit voor iedereen. Voor kinderen, volwassenen, met met een beperking maar vooral ook mensen met angst voor de tandarts. Te weten waar de angst vandaan komt vinden we erg belangrijk. Op die manier kunnen we rustig aan en stap voor stap gaan kijken wat we kunnen doen om de angst te verminderen. Een goed gesprek, de tijd nemen, overleggen en vertrouwen op goede communicatie. Als u weet wat er komen gaat, kan er gebouwd worden aan vertrouwen. Daar begint het mee.

Een duidelijk plan
Het loslaten van de controle, het gevoel dat u niet weet wat, wanneer, hoe lang en waarmee er behandeld gaat worden voelt voor veel mensen niet fijn. Wij betrekken u graag in het complete behandelplan en zullen vooraf met u doorspreken wat er gaat gebeuren, hoe lang we denken nodig te hebben en wat u kunt verwachten. Tijdens de behandeling zullen we dit ook doen.

Vooraf afgesproken signalen en communicatie
Wij vinden het fijn en belangrijk om vooraf af te spreken hoe het fijn communiceren is tijdens de behandeling. Bij een onrustig gevoel, pijn of niet lekker worden kunt u bijvoorbeeld altijd de hand opsteken of met uw ogen knipperen. Dat is voor iedereen verschillend. Op dat moment pauzeren wij de behandeling en nemen we even de tijd. Een duim omhoog als het goed gaat.

Muziek doet wonderen
Neem uw favoriete muziek mee die u een goed gevoel geeft. De muziek zorgt voor een andere vorm van ontspanning en afleiding waardoor de tijd niet alleen sneller gaat maar je ook niet bezig bent met ‘de behandeling’. Als je een langere behandeling zou moeten ondergaan is het handig dat je playlist lang genoeg is en je device genoeg is opgeladen. Naarmate uw aandacht voor de behandeling minder is, zal ook een eventueel vervelend gevoel minder zijn.

Bewuste ademhaling zorgt voor meer ontspanning
Rustig ademen helpt in elke situatie waarin je wat stress ervaart. Je kunt dit thuis oefenen. Leg je handen op je buik en adem rustig en bewust in en uit. Voel hoe je buikwand regelmatig op en neer beweegt. Adem zo veel mogelijk door je neus in en uit. Je gebruikt drie seconden om in te ademen en zes seconden voor het uitademen. Dit vergt enige oefening, maar dit helpt als je in de behandelstoel zit om rustig te ademen. Je aandacht ligt bij ademhaling, ontspanning en niet bij de behandeling.

Kleding die lekker zit
Het lijkt misschien niet veel uit te maken maar er is niets vervelender dan kleding tijdens een behandeling irritatie oproept. Een stugge broek, een naad die in de weg zit, stof die snel zweet. Zorg ervoor dat je kleding aantrekt die comfortabel zit, niet te warm of te koud. Trek bijvoorbeeld een vest aan die je uit kunt doen als je het warm hebt.


SPOEDGEVALLEN

NOOD nummer 24/7
079 – 76 000 67Tandartsen Nesciohove 2020