Een leuk bezoek

KINDERTANDHEELKUNDE

Tandartsen Nesciohove is een echte familiepraktijk. Wij bieden extra zorg en aandacht voor de behandeling van kinderen.

Ons doel is met ieder kind een goede band op te bouwen zodat er ook in de toekomst sprake is van vertrouwen in de tandarts. Ons belangrijkste streven daarbij is: gezonde tanden en kiezen!
Wij doen dit op een voor het kind begrijpelijke en in zijn belevingswereld passende manier.
Natuurlijk kunnen wij tanden en kiezen alleen gezond houden met de hulp en inzet van het kind én zijn ouders. Dat betekent dat er veel aandacht is voor adviezen en preventie. Dit betekent natuurlijk dat er een beroep gedaan wordt op de ouders om de adviezen thuis in praktijk te brengen!

Angst voor de tandarts voorkomen is belangrijk. Wij adviseren om uw kinderen al op zeer jonge leeftijd mee te nemen naar de tandarts, liefst al vóórdat behandeling nodig zou zijn. Zo kunnen ze wennen aan de tandarts en de werkplek van de tandarts. Ze kunnen dan op speelse wijze kennis maken met de tandartsstoel, de instrumenten en de medewerkers.

Onmisbaar voor het onderhouden van uw gebit

VRAGEN


Vanaf welke leeftijd kan ik het beste mijn kind meenemen naar de tandarts?
We adviseren u om uw kind mee te nemen als u op controle komt. Zodra het 2 jaar oud is zullen wij oproepen voor een periodieke controle. We gaan dan nog geen behandeling uitvoeren maar uw kind spelenderwijs bekend maken dat een bezoek aan de tandarts erbij hoort en zorgt voor glimmende en blinkende tanden. Zo went uw kind al een beetje.

Wat vertel ik mijn kind wel of wat juist niet over het tandartsbezoek?
Bij een periodieke controle doen wij alleen maar een controle. U kunt uw zoon of dochter vertellen dat de tandarts de tanden en kiezen gaat tellen met een spiegeltje en aanwijsstokje.

Bij het vullen van een gaatje kunt u uw kind vertellen dat de tand/kies ziek is en weer beter gemaakt moet worden door de tandarts. Wanneer uw zoon of dochter vraagt of het pijn gaat doen, dan kunt u hierop antwoorden dat het misschien wel wat gevoelig kan zijn.

Spiegel een behandeling nooit mooier voor dan die is en beloof geen dingen die u, of wij, niet waar kunnen maken. Het vertrouwen van uw zoon of dochter kan hierdoor beschadigen. Weet u iets niet? Vraag het ons vooraf aan de behandeling, wij geven u en uw kind antwoord op uw vragen.

Waar u op moet letten tijdens de behandeling van uw kind
Probeer uw kind tijdens de behandeling niet te troosten. Zeg geen dingen als: “Het is niet eng…” “Het gaat geen pijn doen..” “Het komt wel goed…” Natuurlijk wil jij je kind geruststellen, maar het kan ook verkeerde vragen oproepen.“Hoezo is het niet eng, is het misschien toch eng?” “Kan het pijn doen?” “Hoezo komt het wel goed, kan dat ook niet zo zijn?” 

Wat u wel kunt zeggen tijdens de behandeling
Een compliment werkt altijd. Laat tijdens de behandeling merken dat uw kind het hartstikke goed doet is. U kunt dingen zeggen als: “Wat doe je dat goed!” “Wat lig jij daar relaxed”. Ook kunt u uw kind afleiden door een verhaaltje te vertellen, wat te vertellen over school of een leuke activiteit.

Wat houdt de behandeling van een periodieke controle in voor uw kind?
Tijdens de periodieke controle kijken wij naar de tanden en kiezen van uw kind en of er goed gepoetst is. Als u twee keer per jaar met uw kind naar de tandarts gaat, is dat meestal voldoende. Wij begeleiden u en uw kind bij de ontwikkeling van een gezond gebit en behandelden uw kind als dat nodig is. Een voorbeeld van een behandeling is het vullen van een gaatje. Voor deze behandelingen maken wij meestal een nieuwe afspraak.

Wat als de tandarts een gaatje ontdekt in het melkgebit?
Indien de tandarts een gaatje ontdekt moet deze meestal gevuld worden, ook in het melkgebit. Gaatjes die groter worden, kunnen namelijk pijn of ontstekingen veroorzaken. Daardoor kunnen op den duur melktanden of -kiezen afbrokkelen en kan er schade ontstaan aan het blijvende gebit.

Wat als je zelf angst hebt voor de tandarts?
Kinderen zijn erg gevoelig voor signalen. Wanneer je zelf een beetje angstig bent voor een tandartsbezoek, kun je je kind beter door je partner of iemand anders laten meenemen naar de tandarts. Ook wanneer je zelf een behandeling moet ondergaan, doe je er goed aan hem of haar thuis te laten. Dat is voor jezelf en voor je kind rustiger.


SPOEDGEVALLEN

NOOD nummer 24/7
079 – 76 000 67Tandartsen Nesciohove 2020