U bent niet de enige

ANGST VOOR DE TANDARTS

Ziet u erg op tegen een bezoek aan de tandarts? U bent niet de enige. Het helpt misschien te weten dat u daarin niet alleen staat. Maar liefst 40% van alle Nederlanders hebben in meer- or mindere mate last van angstgevoelens voor een tandartsbehandeling. De meest gehoorde reden is de angst voor pijn. Maar het kan ook zijn ontstaan door eerdere vervelende ervaringen, verhalen van anderen of schaamte voor het gebit. Waar de angst ook vandaan komt, wij nemen deze angst serieus en zijn gewend om patiënten met angst te behandelen.
INSCHRIJVENDirect Bellen

Marijke Jansen-Houps
Marijke Jansen-Houps
2022-05-22
wanela94
wanela94
2022-03-20
Ronald Wessel
Ronald Wessel
2022-03-16
Een Uitermate deskundig team, supper fijn dat ik altijd de controle kan combineren met een gebitsreiniging op de zelfde dag met zeer ruime openingstijden. ?
Laurens Van Berkel
Laurens Van Berkel
2022-02-15
Een moderne praktijk met een supper vriendelijke team. Tandarts Safi heeft mij zeer goed geholpen om over mijn Angst voor de tandarts te komen. Ik kan deze praktijk echt iedereen van harte aanraden. Nog nooit meegemaakt dat een tandarts na een moeilijke behandeling mij in de avond nog eens even na belt om te vragen of alles goed gaat. Bonuspunten !
Sandra Bakker
Sandra Bakker
2022-02-06
Een Toppraktijk ! Duidelijke uitleg over de behandelingen/kosten en veel geduld tijdens de behandelingen.
D A
D A
2022-01-27
????
Fadi Hallak
Fadi Hallak
2022-01-27
Thaer Darwish
Thaer Darwish
2022-01-26
Heel goed
Obaida Abd Al Majeed
Obaida Abd Al Majeed
2022-01-26
Heel goede doktor
Alaa Kazah
Alaa Kazah
2022-01-26
De beste tandarts in Nederland ik ben heel blij daar mee
Schrijf zelf een review
Eerst leggen we u de oorzaken uit, daarna vertellen we hoe we de angst wegnemen

OORZAKEN VAN ANGST VOOR DE TANDARTS


Angst voor de tandarts kan geworteld zijn in de kindertijd, bijvoorbeeld:

  • Een akelige ervaring gehad hebben bij de (school)tandarts
  • Van anderen horrorverhalen hebben gehoord over hun ervaring bij de tandarts
  • Je ouder(s) waren al bang en hebben jou dit gevoel ook gegeven
  • Je geeft de controle liever niet uit handen als gevolg van grensoverschrijdende ervaringen als kind, denk aan pesten of huiselijk geweld.

Angst voor de tandarts kan ook worden veroorzaakt door het zien of horen van bepaalde instrumenten die worden gebruikt. Het zien of horen van hulpmiddelen zoals de naald met verdoving, boren, of een geur die associaties opwekt. Deze zaken zullen waarschijnlijk een angstreactie oproepen. De sfeer van een tandartspraktijk kan bij het eerste bezoek vaak onaangenaam zijn, al doen tandartsen er alles aan om dit gevoel bij je weg te nemen.

De angst voor de tandarts ontstaat vaak niet direct bij kinderen zelf. In plaats daarvan zijn ze misschien bang voor de tandarts omdat hun ouders dat zijn, maar dit is over het algemeen geen volslagen fobie. Als goed met de angst voor de tandarts wordt omgegaan, kan de manifestatie van odontofobie op latere leeftijd voorkomen worden.

Stap voor stap is het mogelijk angst te verminderen

U WEET PRECIES WAT U TE WACHTEN STAAT


Vertrouwen daar begint het mee
Onze zorg en passie is een gezond en sterk gebit voor iedereen. Voor kinderen, volwassenen, met met een beperking maar vooral ook mensen met angst voor de tandarts. Te weten waar de angst vandaan komt vinden we erg belangrijk. Op die manier kunnen we rustig aan en stap voor stap gaan kijken wat we kunnen doen om de angst te verminderen. Een goed gesprek, de tijd nemen, overleggen en vertrouwen op goede communicatie. Als u weet wat er komen gaat, kan er gebouwd worden aan vertrouwen. Daar begint het mee.

Een duidelijk plan
Het loslaten van de controle, het gevoel dat u niet weet wat, wanneer, hoe lang en waarmee er behandeld gaat worden voelt voor veel mensen niet fijn. Wij betrekken u graag in het complete behandelplan en zullen vooraf met u doorspreken wat er gaat gebeuren, hoe lang we denken nodig te hebben en wat u kunt verwachten. Tijdens de behandeling zullen we dit ook doen.

Vooraf afgesproken signalen en communicatie
Wij vinden het fijn en belangrijk om vooraf af te spreken hoe het fijn communiceren is tijdens de behandeling. Bij een onrustig gevoel, pijn of niet lekker worden kunt u bijvoorbeeld altijd de hand opsteken of met uw ogen knipperen. Dat is voor iedereen verschillend. Op dat moment pauzeren wij de behandeling en nemen we even de tijd. Een duim omhoog als het goed gaat.

Muziek doet wonderen
Neem uw favoriete muziek mee die u een goed gevoel geeft. De muziek zorgt voor een andere vorm van ontspanning en afleiding waardoor de tijd niet alleen sneller gaat maar je ook niet bezig bent met ‘de behandeling’. Als je een langere behandeling zou moeten ondergaan is het handig dat je playlist lang genoeg is en je device genoeg is opgeladen. Naarmate uw aandacht voor de behandeling minder is, zal ook een eventueel vervelend gevoel minder zijn.

Bewuste ademhaling zorgt voor meer ontspanning
Rustig ademen helpt in elke situatie waarin je wat stress ervaart. Je kunt dit thuis oefenen. Leg je handen op je buik en adem rustig en bewust in en uit. Voel hoe je buikwand regelmatig op en neer beweegt. Adem zo veel mogelijk door je neus in en uit. Je gebruikt drie seconden om in te ademen en zes seconden voor het uitademen. Dit vergt enige oefening, maar dit helpt als je in de behandelstoel zit om rustig te ademen. Je aandacht ligt bij ademhaling, ontspanning en niet bij de behandeling.

Kleding die lekker zit
Het lijkt misschien niet veel uit te maken maar er is niets vervelender dan kleding tijdens een behandeling irritatie oproept. Een stugge broek, een naad die in de weg zit, stof die snel zweet. Zorg ervoor dat je kleding aantrekt die comfortabel zit, niet te warm of te koud. Trek bijvoorbeeld een vest aan die je uit kunt doen als je het warm hebt.






SPOEDGEVALLEN

24/7 Beschikbaar
Den Haag: tel: 070 – 204 0010
Gouda: tel: 085 – 018 9444



Tandartsen Nesciohove 2021