Bij het missen van tanden of kiezen

IMPLANTATEN – MONDCHIRURGIE

Als er tanden of kiezen verloren zijn gegaan, kan het noodzakelijk zijn om die te vervangen. Een optie is door één of meerdere implantaten te plaatsen. Een implantaat is een soort titanium schroef die in het kaakbot wordt geplaatst. Op een implantaat kan een kroon of brug worden geplaatst. Ook kan er een kunstgebit worden vastgemaakt op een aantal implantaten (klikgebit).
INSCHRIJVENDirect Bellen

Marijke Jansen-Houps
Marijke Jansen-Houps
2022-05-22
wanela94
wanela94
2022-03-20
Ronald Wessel
Ronald Wessel
2022-03-16
Een Uitermate deskundig team, supper fijn dat ik altijd de controle kan combineren met een gebitsreiniging op de zelfde dag met zeer ruime openingstijden. ?
Laurens Van Berkel
Laurens Van Berkel
2022-02-15
Een moderne praktijk met een supper vriendelijke team. Tandarts Safi heeft mij zeer goed geholpen om over mijn Angst voor de tandarts te komen. Ik kan deze praktijk echt iedereen van harte aanraden. Nog nooit meegemaakt dat een tandarts na een moeilijke behandeling mij in de avond nog eens even na belt om te vragen of alles goed gaat. Bonuspunten !
Sandra Bakker
Sandra Bakker
2022-02-06
Een Toppraktijk ! Duidelijke uitleg over de behandelingen/kosten en veel geduld tijdens de behandelingen.
D A
D A
2022-01-27
????
Fadi Hallak
Fadi Hallak
2022-01-27
Thaer Darwish
Thaer Darwish
2022-01-26
Heel goed
Obaida Abd Al Majeed
Obaida Abd Al Majeed
2022-01-26
Heel goede doktor
Alaa Kazah
Alaa Kazah
2022-01-26
De beste tandarts in Nederland ik ben heel blij daar mee
Schrijf zelf een review
Alles in onze eigen praktijk

IMPLANTATEN


Wat kunt u verwachten van de implantaatbehandeling?

Tijdens de behandeling wordt onder plaatselijke verdoving het implantaat in het kaakbot gezet. In de daarop volgende 2 tot 6 maanden hecht het kaakbot zich aan het implantaat. Daarna kan een kroon, brug of kunstgebit gemaakt worden.
De behandeling kan in 1 of in 2 fasen gedaan worden. Bij 1 fase wordt het implantaat geplaatst en is het afdekplaatje zichtbaar boven het tandvlees. Bij 2 fasen wordt het implantaat geplaatst en wordt het tandvlees er weer over heen gelegd. Als het implantaat is ingegroeid wordt het tandvlees weer weggehaald en dan wordt pas het afdekplaatje geplaatst.

Waar bot te weinig aanwezig is, kan meestal met een extra behandeling nieuw bot worden geplaatst. Dit kan kunstbot zijn of eigen bot (bijvoorbeeld uit de heup). Na 6 tot 12 maanden kunnen de implantaten gezet worden.

Kosten van de implantaatbehandeling

De kosten van een implantaatbehandeling zijn afhankelijk van de omvang van de behandeling. Er zijn verschillende behandelopties die ieder een andere kostenbegroting met zich meebrengen. We adviseren u graag hierin.

Mis je 1 of meerdere tanden, dan worden implantaten niet vergoed vanuit het basispakket. Vergoeding van (een deel van) de kosten komt dan uit uw aanvullende tandartsverzekering. Uitzondering hierop kan zijn als de tanden nooit zijn aangelegd of als het missen van de tand in het front is. Wij kunnen dan eventueel toestemming voor vergoeding aanvragen bij uw zorgverzekeraar.

Een klikgebit zit wel in het basispakket, maar ook dan moeten wij vooraf toestemming vragen bij uw zorgverzekeraar.

Zitten er risico’s aan een implantaatbehandeling?

De kans van slagen van een implantaatoperatie is zeer groot. Goed onderzoek vooraf maakt de kans op complicaties of mislukkingen minimaal. Toch kan er direct na het plaatsen van een implantaat tijdelijk ongemak zijn in de vorm van napijn of zwelling. Ook komt het een enkele keer voor dat een implantaat niet vastgroeit en moet worden verwijderd. De kans hierop wordt groter als u rookt.

Alles in onze eigen praktijk

VERWIJDEREN VAN VERSTANDSKIEZEN


Wanneer breekt een verstandskies door?

De verstandskies breekt in het algemeen door bij jongeren tussen de 17 en 21 jaar, maar kan ook op latere leeftijd nog in de mondholte verschijnen. Bij ongeveer 25% procent van de bevolking ontbreekt 1 of meerdere verstandskiezen.

Problemen met de verstandkies

Omdat de verstandskiezen zo ver achterin de mond liggen en ook nogal eens scheef- of niet goed doorkomen, is het erg lastig om ze netjes schoon te houden. Hierdoor kunnen er makkelijk diverse problemen ontstaan:

Gaatje in de verstandskies

Doordat de verstandskies moeilijk schoon te houden is, kan er plaque ophoping plaatsvinden. Door deze bacteriën kunnen er gaatjes ontstaan. Aangezien de verstandskies ver achterin de mond ligt, kan het zijn dat het gaatje niet gevuld kan worden door de tandarts.

Tandvleesontsteking bij verstandkiezen (pericoronitis)

Door de plaqueophoping kunnen er niet alleen gaatjes ontstaan, maar ook tandvleesontsteking. Als de kiezen maar half doorkomen, kan er een stukje tandvlees losjes overheen blijven zitten. Zo’n plekje vormt dan een bron van infecties, want er blijven gemakkelijk voedselrestjes onder hangen. Deze ontsteking kan zich ook verder uitbreiden in de kaak, met als gevolg een dik gezicht.

Tip Wanneer je voelt dat je tandvlees licht ontstoken is bij je verstandskies, dan kun je waterstofperoxide 3% (verdunt 1 op 1 met water) op een gaasje aanbrengen en dan op de locatie van de verstandkies kauwen. De waterstofperoxide doodt de bacteriën waardoor de ontsteking minder wordt. Gaan de klachten niet over of word het erger, bel ons dan voor het maken van een afspraak.

Problemen met kauwen
Wanneer verstandskiezen scheef/gekanteld doorkomen, kunnen deze problemen geven met kauwen. Het kan zijn dat het gebit niet goed kan sluiten en er wordt op de wang of op het tandvlees gebeten.

Problemen met naastgelegen kiezen

Verstandskiezen kunnen ook schade veroorzaken aan kiezen die ernaast liggen. Het gebied rond de verstandskies is lastig schoon te houden dus kunnen er op den duur ook vervelende tandvleesproblemen of gaatjes ontstaan aan de kiezen ervoor. Hierdoor bestaat de mogelijk dat niet alleen de verstandskies, maar ook de kies ernaast eruit moet.

Waarom een verstandskies trekken?

Gelukkig hoeft een verstandskies niet altijd getrokken te worden. Wanneer een verstandskies goed doorkomt en makkelijk te onderhouden is, kunt u ze rustig laten zitten. Verstandskiezen hebben ook een goede functie.

Verwijdering van de verstandskiezen is nodig, indien er een directe noodzaak tot verwijdering bestaat. Wanneer een van de bovengenoemde problemen zich voordoen en de verstandskies dus echt narigheid geeft. In de overige gevallen is er echter sprake van preventieve extractie. Hierbij zullen wij en/of kaakchirurg moeten afwegen, in overleg met u, wat de risico’s zijn van het verwijderen en de mogelijke risico’s van het laten zitten van de verstandskiezen.

Wij wachten het liefst tot de verstandskiezen zijn doorgekomen omdat ze dan makkelijker getrokken kunnen worden. Het blijft een vervelende ingreep, maar het geeft minder pijn en de wond is minder groot dan na een operatie. Als verstandskiezen niet kunnen doorkomen, is een operatie door een kaakchirurg de enige mogelijkheid. Omdat het verwijderen van verstandskiezen geen lichte ingreep is, heeft het onze voorkeur dat te laten doen voordat de u 25 jaar bent. Dan is hij/zij lichamelijk het sterkst en zal alles ook het snelst genezen.

Risico’s van het verwijderen van verstandskiezen

Er zijn een aantal complicaties die kunnen optreden na het verwijderen van een verstandskies. Er kan:

 • forse napijn optreden.
 • een nabloeding optreden.
 • een pijnlijk ontstoken extractiewond (alveolitis) ontstaan of een vertraagde wondgenezing.
 • een dik gezicht (abces) ontstaan.
 • een beschadiging aan de zenuw met als gevolg een dove lip of tong ontstaan.
 • een kaakfractuur ontstaan.

Beschadiging van de zenuw

Als de verstandskies erg diep zit, kan de kaakzenuw beschadigd worden tijdens de operatie. De lip zal dan tijdelijk of blijvend verdoofd aanvoelen. Direct na de ingreep bestaat deze complicatie in 25 procent van de gevallen direct na de ingreep. Dit is echter vaak tijdelijk van aard. Na een jaar heeft slechts 1% nog een dove lip. De kans op een gevoelsstoornis aan de tong ligt op 0,1%.

De behandeling zelf

Na een gesprek met een uitleg over de behandeling en het eventueel maken van een röntgenfoto, wordt er een plaatselijke verdoving gegeven. De kies wordt verwijderd, waarbij het soms nodig is een sneetje in het tandvlees te maken en/of een beetje kaakbot weg te nemen met een boor. Soms is het nodig de kies te splitsen in meerdere kleine fragmenten. De gehele behandeling verloopt pijnloos. De plaatselijke verdoving schakelt het lokale pijngevoel volledig uit. Wel blijft u voelen dat er iets gebeurt. Zoals lichte druk en zacht trillen als de boor gebruikt wordt.

Uiteraard zullen we u tijdens de behandeling goed op de hoogte brengen van wat er gebeurd en te gebeuren staat. U kunt op ieder ogenblik de behandeling pauzeren. Van te voren zullen we aan u vragen wat het prettigst communiceren is dmv handgebaren of andere signalen.

Uw verstandskies is getrokken, en hoe dan verder?

Na het trekken van uw verstandskies kunt u er nog zo’n drie dagen goed ziek van zijn. Dit verschilt per persoon. De een zal de dag erna niks meer voelen en de ander moet echt thuisblijven en kan dus ook niet gaan werken of naar school. Houd hier van tevoren rekening mee. De verdoving zal na 2 tot 4 uur uitwerken. Wanneer er nog sprake is van een verdoving, is het lastig om te eten en te drinken. Tijdens het eten kunt u namelijk op de wang of lip bijten zonder dat u het door heeft, met alle gevolgen van dien. Belangrijk is om de eerste dag niet de mond te spoelen, er moet een bloedstolsel ontstaan op de plek van de wond. Wanneer er gespoeld wordt, kan de wond weer gaan bloeden.

Tip Neem circa 1 uur na de behandeling alvast de voorgeschreven pijnstiller of als er niets werd voorgeschreven, 2 tabletten paracetamol van 500mg. De pijnstillers werken namelijk veel effectiever als ze al ingewerkt zijn voordat de pijn opkomt.

 Zwelling na het trekken
Het verwijderen van een verstandskies kan een flinke zwelling opleveren. Voordat de zwelling helemaal verdwenen is, zijn er vaak enkele weken verstreken. Doordat de kaak is opgezet, gaat de mond moeilijk open. Eten is erg lastig en doet pijn. Alles is gevoelig en soms kan de wond gaan ontsteken.

Tip: De zwelling word vaak minder wanneer u koelt met een coolpack. Het beste is om 5 minuten te koelen en dan weer 5 minuten te rusten. Doe dit afwisselend gedurende 1 á 2 uur.

Eten, drinken en roken
Het is verstandig om uit te kijken met hard voedsel, hierdoor kan de wond gaan bloeden of klachten geven. Gebruik sowieso geen alcohol in combinatie met medicijnen. Bovendien kan het gebruik van alleen alcohol ook al een nabloeding van de wond veroorzaken. Alcohol en roken vertragen beiden het genezingsproces en kunnen de pijn ook verergeren.

Mondverzorging na het trekken van de verstandskies

Voor een snelle en goede genezing van de wond is het belangrijk om de mond goed schoon te houden. Dit kunt u bereiken door normaal te poetsen, dit kan ook met een elektrische tandenborstel. Wees voorzichtig in de buurt van de wond. Als mondspoelmiddel is het advies om chloorhexidine te gebruiken, bijvoorbeeld van het merk Perio-Aid. Doe dit pas vanaf de dag na de behandeling. U kunt hiermee de mond spoelen na iedere maaltijd. Spoel niet eerder in verband met nabloeden.

Soms geeft de kaakchirurg je een plastic reinigingsspuitje mee om de holte waar de kies gezeten heeft goed te kunnen uitspuiten. U gebruikt hiervoor een oplossing van 1 mespuntje keukenzout op 1 kopje gekookt (en afgekoeld) leidingwater.

Blijft u klachten houden na het trekken van uw verstandskies of vertrouwt u het niet? U mag ons of de kaakchirurg altijd contacten.

 

Ontstoken tandvlees weer gezond

TANDVLEESCORRECTIES


Hoe ziet gezond tandvlees eruit en wat zijn de kenmerken?
Gezond tandvlees is roze, ligt strak om de tanden en kiezen en bloedt niet als u uw tanden poetst.

Wat zijn de kenmerken van ontstoken tandvlees?
Als u tandplak niet goed verwijdert, kunnen de bacteriën in de plak ervoor zorgen dat uw tandvlees ontstoken raakt. Rood, gezwollen of bloedend tandvlees duidt er meestal op dat het ontstoken is (gingivitis).

Geavanceerde tandvleescorrecties
Matige tot ernstige tandvleesaandoeningen vereisen veelal een geavanceerde tandvleescorrectie. Deze behandeling richt zich op het bestrijden van tandvleesontstekingen, zodat het verlies van weefsel stopt. Hierna kan in sommige gevallen bot en tandvlees gedeeltelijk opnieuw worden opgebouwd. Onze tandarts-parodontoloog heeft alle kennis in huis om een tandvleescorrectie zorgvuldig en professioneel uit te voeren. De tandvleescorrectie bestaat uit:

 • Intake: afnemen van anamnese en het mond- en röntgenonderzoek
 • Parodontale behandeling: zorgvuldige reiniging van uw gebit
 • Herbeoordeling: parodontaal mondonderzoek
 • Chirurgische behandeling: indien tandvleesproblemen nog niet zijn genezen
 • Evaluatie en nazorg: periodieke controle en preventieve mondzorg

 


SPOEDGEVALLEN

24/7 Beschikbaar
Den Haag: tel: 070 – 204 0010
Gouda: tel: 085 – 018 9444Tandartsen Nesciohove 2021