BOREN EN VULLEN – NODIG BIJ TANDBEDERF
Het eerste stadium van tandbederf – nog niets aan de hand maar wel opletten!
Het eerste stadium van tandbederf is beginnende cariës. Door zuren lost kalk op uit het tandmateriaal. Deze zuren worden geproduceerd door bacteriën die in de plaque op de tand zitten. Er ontstaat nu een witte melkachtige vlek op de tand. In het begin wordt alleen het glazuur aangetast, de buitenste laag van de tand of kies. Er zit dan nog geen gat. Door een goede gebitsreiniging met een tandenborstel en hulpmiddelen voor het schoonmaken tussen de tanden, kan het proces worden gestopt. De glazuurlaag kan zelfs herstellen en de witte vlek kan weer verdwijnen! Het gebruik van een fluoridetandpasta, eventueel aangevuld met een fluoride mondspoeling kan het herstel nog extra bevorderen. Er ontstaat door de fluoride een extra sterke laag op de tand. In dit stadium van tandbederf hoeft de tandarts de tand of kies niet te behandelen en hij kan zich beperken tot het geven van adviezen aan u hoe u verder tandbederf kunt voorkomen.
Het tweede stadium van tandbederf – een vulling is nodig
Het tweede stadium van tandbederf wordt bereikt als de laag onder het glazuur wordt aangetast. Deze laag, het tandbeen, wordt hierdoor zachter. Er zal nu een gat ontstaan in de buitenste glazuurlaag en de tand kan nu niet meer vanzelf herstellen. Als er eenmaal een gat zit, dan zal het rottingsproces sneller verlopen, bacteriën en voedselresten kunnen er goed bij. De tandarts moet nu ingrijpen door een vulling te maken. Zelf kunt u in dit stadium soms klachten aan de tand of kies waarnemen; namelijk het optreden van warm-koudgevoeligheid of pijn bij zoet eten.
Het derde stadium van tandbederf – vullen en verder
In het derde stadium van tandbederf is er aantasting van het tandbeen tot diep in de tand, in de richting van de tandzenuw. Er zit nu een groter gat in de buitenste glazuurlaag, het aangetaste tandbeen wordt slechter en heel zacht. In dit stadium zullen er meestal pijnklachten bij warm of koud optreden. Het eten van zoete dingen kan ook irriteren. De tandarts moet in dit stadium optreden om het tandbederf tot staan te brengen en om te voorkomen dat de bacteriën de zenuw zullen bereiken, met als gevolg een zenuwontsteking.
Een kroon is als een kapje dat over een tand of kies wordt vastgezet. Het kapje van metaal of porcelein past precies over de tand of kies. Met de huidige technieken kunnen kronen worden gemaakt die zeer natuurgetrouw zijn. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug. De wortel moet dan nog wel goed zijn. Soms is het nodig om voorafgaand aan het plaatsen van een kroon een wortelkanaalbehandeling te doen om extra houvast voor de kroon te creëren.
Wanneer heb je een kroon nodig?
1. Er is onvoldoende houvast voor een vulling. Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan.
2. Verbeteren van het uiterlijk. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan.
Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.
Wanneer kan een brug nodig zijn?
1. Om beter te kunnen kauwen.
2. Verbetering van het uiterlijk.
3. Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien.
Als tanden en kiezen ontbreken, kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte groeien. Ook kunnen de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien, waardoor ze scheef gaan staan.
Van welke materiaal worden kronen en bruggen gemaakt?
Kronen van porselein kunnen in veel situaties worden toegepast. Door nieuwe technieken is de kans op breuk uitgesloten. Het materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit.
24/7 Beschikbaar
Den Haag: tel: 070 – 204 0010
Gouda: tel: 085 – 018 9444
Tandartsen Nesciohove 2021